Op deze website vindt u alles over wandelen in Groesbeek

Terug naar overzicht routes

De Bruuk

Al in 1940 is De Bruuk door de staat aangewezen als natuurreservaat. Hier bevinden zich zeldzame blauwgraslanden, een vegetatietype dat ooit algemeen was in ons land, maar nu nog maar in enkele beschermde gebieden voorkomt.

In juni staat de gevlekte orchis in grote aantallen te bloeien in De Bruuk

Meer info over de bijzondere flora en fauna van dit Natura 2000-gebied:

Virtual Classroom Biology (Radboud Universiteit Nijmegen)

Wandelgidsje Rondom het dorp

< Terug

U wandelt over onverharde paden door het boerenland en langs de unieke blauwgraslanden van De Bruuk

Ommetje rond De Horst

Een korte wandeling vanaf ontginningsdorp De Horst over onverharde paden naar natuurreservaat De Bruuk met de unieke blauwgraslanden. Het kerkdorpje is pas rond 1920 gesticht. In dit lage deel van Groesbeek lag vroeger een groot heidegebied met slecht grasland, natte hooilanden en hier en daar een bosje. Met de ontginnning ervan kwam er langzaam een einde aan het geploeter in de nattigheid. Alleen De Bruuk bleef gespaard en dat is nu een bijzonder natuurgebied. U loopt over de zgn. renpaadjes, de rechthoekige padenstructuur die hier eind 19de eeuw is ontstaan tijdens de ontginning van de toenmalige gemeentehei, een natte heide waar de 'ren' (oud Groesbeeks voor waterloop of beekje) doorheen meanderde.

Lengte: 6,5 km.

Startpunt: Kerk, De Horst.

Bron: het gidsje 'Rondom het dorp', uit de serie Wandelen in Groesbeek. Uitgave: gemeente Groesbeek. In het boekje staan 2 wandelingen beschreven (deze en de route Rondje Groesbeek), inclusief kaart en wetenswaardigheden. Te koop bij de VVV Groesbeek.

Downloaden:

Routekaart

Routebeschrijving
Let op: routebeschrijvingen kunnen verouderd zijn, de routes worden niet meer regelmatig gecontroleerd. Het is daarom verstandiger om gebruik te maken van de app, of print in ieder geval ook het kaartje van de route uit en houd op het kaartje bij waar u bent!
Routeaanwijzing: het infopaneel bij routepunt 6 (waar u De Bruuk in gaat) is tijdelijk verwijderd. Ter hoogte van het stuwtje in de naast de weg gelegen watergang verlaat u de weg en gaat het natuurgebied in, neem het rechterpad.

GPS-track (zip)

Link naar Viewranger: route en app