Op deze website vindt u alles over wandelen in Groesbeek

Terug naar overzicht routes

Van Gronspech tot Groesbeek

Protestantse kerk, het oudste monument van Groesbeek

De geschiedenis van het dorp Groesbeek gaat terug tot het jaar 1040, toen de villa Gronspech door koning Hendrik III werd geschonken aan de waldvorster Sindicho. Deze Hof Groesbeek moet uit een boerderij met landerijen en boomgaarden hebben bestaan. De eigenaar mocht zich Heer van Groesbeek noemen. De Heren hadden het tot eind 17de eeuw voor het zeggen. In 1990 zijn bij opgravingen restanten van het kasteel gevonden.
Meer info over de geschiedenis van het dorp:

Heemkundekring Groesbeek

Wandelgidsje Rondom het dorp

< Terug

Vanaf de Wolfsberg heeft u een prachtig uitzicht over Groesbeek

Rondje Groesbeek

Een afwisselende wandeling door en rondom Groesbeek-dorp met bijzondere aandacht voor natuur en cultuurhistorie. Midden in het dorp staat het Protestantse kerkje, het oudste gebouw van Groesbeek. Delen van het gebouw dateren van de 15de eeuw. Vlakbij de kerk is de bron van het beekje waaraan Groesbeek haar naam heeft te danken. In 2008 zijn bron en beek weer zichtbaar gemaakt. Andere historische plekken en gebouwen die u onderweg passeert zijn o.a. het Hollands Klooster, de Cosmas en Damianuskerk, de Zuidmolen, bosvijver de Koepel, voormalig landgoed de Wolfsberg en de Galgenhei. Ook de natuurparels Foeperpot en leemkuil Heselenberg liggen op de route.

Lengte: 7 km

Startpunt: Dorpsplein (bij gemeentehuis), Groesbeek.

Bron: het gidsje 'Rondom het dorp', uit de serie Wandelen in Groesbeek. Uitgave: gemeente Groesbeek. In het boekje staan 2 wandelingen beschreven (deze en de route Ommetje rond De Horst), inclusief kaart en wetenswaardigheden. Te koop bij de VVV Groesbeek.

Downloaden:

Routekaart

Routebeschrijving
Let op: routebeschrijvingen kunnen verouderd zijn, de routes worden niet meer regelmatig gecontroleerd. Het is daarom verstandiger om gebruik te maken van de app, of print in ieder geval ook het kaartje van de route uit en houd op het kaartje bij waar u bent!

GPS-track (zip)

Link naar Viewranger: route en app